• Általános információ
 • Technikai információ
 • Árak
 • Jó tudni
 • Színek

IDRA tűzgátló ajtók bármilyen méretben üveges kivitel vagy óriás méret nem akadály

IDRA tűzgátló ajtó felső csomópont
Masszív háromrészes pántok
alapárban kilincs és PZ zártest BB kulccsal
IDRA tűzgátló ajtó alcó csomópont
Egyedi tűzgátló ajtó opcionális kiegészítőkkel

Termékjellemzők:

 • cm-es lépésekben rendelhető méretek
 • Magyar TMI igazolás (ÉMI engedély)
 • akár 34dB léghanggátlású tűzgátló ajtó
 • RAL9010 törtfehér alapozott felület
 • igény esetén L4 légzárású kivitelben is
 • fix nyitásirányú 3 oldalon falcolt kivitel
 • csukássorrend szabályzó alapárban

Leszállított tartozékok:

 • ÉMI engedély (Magyar TMI)
 • széles, szerelésre előkészített acél tok
 • 65mm vastag tűzgátló acél ajtólap
 • tűzgátló fekete intumex tömítés
 • RAL9010 törtfehér alapozott felület
 • fekete rövidcímes tűzgátló kilincs
 • PZ zártest, BB kulccsal
 • 2db KO és 1db rugóspánt
 • fekete légzáró gumitömítés

További hasonló termékeink

 • 300x400mm tűzgátló üvegezés 85.800,- Ft -tól
 • füstgátló kivitelek egyedi ajánlat alapján
 • óriási kapu méretek 2600x2650 mm-ig
 • Érdekel, ajánlatot kérek

Általános tűzgátló ajtó ismertető

Az DIERRE IDRA egyedi tűzgátló ajtók egy nívósabb színvonalat képviselnek a DIERRE termékpalettáján. Méretválasztékunk az apró 800x1760mm mérettől az extrém 2500x2870mm óriás méretig terjed, érvényes ÉMI engedélyekkel. Az alap kivitelű tűzgátló ajtók, acél saroktokkal rendelkeznek, de természetesen rendelhetőek blokk vagy úgynevezett átfogó tokos kivitelekben is. Kivitelük A1 tűzgátló ajtó, azaz „nem éghető” kategóriába sorolt. Az üvegezési opciók között rendelkezésre állnak a kör és a szögletes formák egyaránt, melyek maximális mérete az úgynevezett „félig üveges tűzgátló ajtó” 400x600mm befoglaló méretekkel. Az általunk forgalmazott tűzgátló ajtó ára komplett, beépítésre kész, termékre vonatkozik rejtett költségek nélkül, melyet egy karton dobozban adunk át a megrendelőinknek.

Az árak nettó árak és budapesti raktári átvételre érvényesek. Megbeszélés szerint termékeinket rövid határidővel az ország bármely pontján átveheti.

Egyedi méretű tűzgátló ajtó metszetek

 

Magyarázat

 • LVM - szabad falnyílás szélességi méret
 • LP - szabad átjárható szélességi tokbelméret
 • HVM - szabad falnyílás magassági méret
 • HP - szabad átjárható magassági tokbelméret
 • QFP - nullszint
 • INGOMBRO TELAIO - tokkülméret
IDRA tűzgátló ajtó felső csomópont
Masszív háromrészes pántok
alapárban kilincs és PZ zártest BB kulccsal
IDRA tűzgátló ajtó alcó csomópont
Egyedi tűzgátló ajtó opcionális kiegészítőkkel

IDRA EGYEDI MÉRERTŰ TŰZGÁTLÓ ACÉLELEM - NETTÓ ÁRLISTA

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen árajánlatot!

(info@projektajto.hu)

A rúgós pánt felhúzása a tűzgátló ajtón.

A DIERRE SPLIT tűzgátló ajtó rendelkezik a hatósági előírásoknak megfelelően önzáró funkcióval. Az ajtó zárását egy mechanikus rugószerkezet látja el, amit a tűzgátló ajtó középső pántjában találunk. A rugó felhúzásához minden tartozék és segédszerkezet a tartozékként átadott kilincs csomagban található. Az eljárás a következő: vegyük ki a műanyag zacskóból a pici apró rézszínű stifteket és az imbuszkulcsot. Az imbuszkulcsot helyezzük a tűzgátló ajtó pánt megfelelő helyére, majd csavarjuk addig, míg a fehér külső paláston lévő lyuk és belső fekete paláston található lyuk egybe nem esik. Tegyük az apró stiftet a nyílásba. Vegyük ki az imbuszkulcsot a helyéről és próbáljuk ki, hogy megfelelően zár-e a tűzgátló ajtó. Amennyiben nem, úgy a folyamatot ismételjük addig, míg a kívánságunknak megfelelő ütemben nem záródik az ajtó. Általában az elvárás a tűzoltóság részéről annyi, hogy a tűzgátló ajtó 30 fokról önműködően becsukódjon. A rugós stift fokozatmentes. Amennyiben szabályozható sebességgel szeretnénk a zárást, használjunk megfelelő ajtóbehúzót.

Tovább

tűzgátló ajtó pánik zár vagy pánik rudazat?

A pánik kivitel több kíírásban szerepel, de nem mindíg tisztázott, hogy pontosan minek kell megfelenlni a tűzgátló ajtó nak. A funkció határozza meg általában a pánik kivitel milyenségét.
Általában pánik zár és pánik rudazat között választhat a tisztelt megrendelő, amennyiben tisztában van azok pontos felhasználási módjával. A pánik zár maga a zártest , mely az olyan helyeken kerül felhasználásra ahol biztonsági szempontból a tűzgátló ajtó vagy acél ajtó alap helyzetében be van zárva, de a másik oldalról mindenképpen ki kell tudni nyitni tűz vagy vész esetén.Ilyenek például mint a lépcsőház lezárások. A pánikzártest bezárása után a folyosó felől nem lehet az irodaszintre bejutni, de vész esetén a zártestet a belső oldalról oldani tudjuk a kilincs lenyomásávaá és azonnal a lépcsőházban találjuk magunkat. A pánik rudazatokat akkor használják ,ha a tűzgátló ajtó kiürítési utvonalakon található. A rudazat vagy az újfajta nyomórud a "touch bar" a kilincs helyére kerül felszerelésre, annak ajtón végigfutó meghosszabitásaként. menekülés közben annak lenyomásával azonnal el tudjuk haszni a veszélyes területeket.

Tovább

ajtóbehúzó és tűzgátló ajtó

A tűzgátló ajtó önzáró funcióval rendelkezik, de a rugós pánt zárási sebessége nem szabályozható.Ilyen esetekeben ajtóbehúzóval kell ellátnunk. Ilyen megoldásokat általában akkor szoktak alkalmazni, ha a tűzgátló ajtó nem a kazánházban, hanem valamilyen frekventáltabb helyen pl. irodán kerül beépítésre. Az ajtó behúzó teste általában az ajtólapra, míg a kar a tokfelsőre kerül felszerelésre. A kar kivitele általában kétféle. A karos verzió általábban az olcsóbb, gyengébb kivitelek jellemzője, mely általában a tűzgátló ajtó kiviteleknél nem is használható. Az igényesebb kivitel a csúszósínes ajtóbehúzó. Esztétikája főként abban rejlik, hogy az acélajtó zárt állapota mellett sem áll ki a síkból. A beállításuk általában egyszerű, de ha nem boldogulunk, természetesen minden ajtóbehúzó tartalmaz szerelési útmutatót, így könnyen beüzemelhető a tűzgátló ajtó

Tovább

Tűzgátó ajtó - kulcskérdés

A tűzgátló ajtó zárhatósága sokszor valóban kulcskérdés. A gyári kilicsgarnitúra alapvetően a tollaskulcs és a cilinder betét fogadására is kialakított. A zárszerkezet viszont alapvetően nem ilyen. A kialakítása PZ (közérthetően a "recés kulcs"). A tűzgátló ajtó beüzemelésekor magunk döntjük el, hogy az alap tollas kulcsot használjuk-e fel vagy biztonsági cilinder betétetet szeretnénk elhelyezni. Amennyiben a tűzgátló ajtó olyan helyre kerül ahol alapvetően olyan dolgok kerülnek melyek értéket képviselnek akkor helyezzük be a megfelelő cilinder betétet (nem tartozék) és szereljük fel a kilincs garnitúrát. Ha a tűzgátló ajtó biztonsági zárása nem fontos, használjuk az átalakítókat az alábbiak szerint: vegyük ki a csomagban található piskóta formájú műanyag elemet. Helyezzük be a cilinder betét helyére, majd rögzítsük. Szereljük fel a tűzgátló ajtó kilincs garnitúráját. A dobozban található kerek formájú (benne ovális O alak) műanyag átalakító elemet pattintsuk a cilinderbetét helyére.

Tovább

Tűzgátló ajtó kétszárnyú ajtó zárása

Az egyszárnyú tűzgátló ajtó zárása minden különösebb kiegészítő elem nélkül működik a rugós pánt felhúzása után. A kétszárnyú tűzgátló ajtó azonban már nem ilyen egyszerű. A megfelelő tűzbiztos zárás, kizárólag abban az esetben tud megvalósulni, ha a két szárny egymás után a megfelelő sorrendben záródik be. A hibátlan zárást természetesen nem bízhatjuk a végfelhasználóra. Főképpen azért, mert a hatósági előírások a tűzgátló ajtók automatikus záródását írják elő. Az általunk kínált Dierre Split és Dierre Idra ajtó alapárban tartalmazza a sorrend szabályzó szerkezeteket. Az Idra ajtóban gyárilag integrált a szerkezet, azonban az alacsonyagg árú Split tűzgátló ajtók esetében magunknak kell a szerkezetet a acél tok megfelelő helyére felszerelnünk.

Tovább

Tűzgátló ajtó üvegezési lehetőségek

A Dierre SPLIT raktári tűzgátló ajtók tele kivitelben kaphatóak, azonban minden termékünk ellátható üvegezéssel. A tűzgátló üvegezés formailag kétféle lehet, kör vagy szögletes üveg. A körüvegezések 300 mm és 400 mm átmérővel érhetőek el, de általában nem keresettek, mert az áruk arányaiban drágább, mint a szögletes méreteknek. A téglalap formájú tűzgátló üvegezés három kiviteli méretben érhető el a 300x400 mm úgynevezett „kitekintő” 400x600 mm „félig üveges” valamint a 200x700 mm „slicc” üveges tűzgátló ajtó. Ennél nagyobb méretű vagy több darab egy ajtón belül nem kivitelezhető. A tűzgátló ajtó üvegezésének befogó lécei minden esetben megegyeznek az ajtólap színével. Az üveg víztiszta. Felár ellenében az üveg elhelyezését a tűzgátló ajtó lapján belül meg lehet változtatni.

Tovább

Tűzgátló ajtó üvegezésének árvonzata

Fontos elemként jelenik meg szociális intézményekben és projekteken a tűzgátló ajtó üvegezésének lehetősége, illetve annak árvonzata. Elsődlegesen ,mint árbefolyásoló tényező figyelembe kell vennünk , hogy mindenféleképen szabvány méretekben és pozíciókban kérjük az üvegezést. Esetünkbe ez azt jelenti, hogy az üveg az ajtó közép vonalában helyezkedik el és alsó éle a földtől 1200 mm-re helyezkedik el. Természetesen lehetőség van az ajtólapon belül az üveg helyének változtatására, de ilyenkor akár 20-30000 Ft-os ártöbblettel érdemes kalkulálnunk. Tűzgátló üvegezést általában két szabvány méretben szállítunk, ami a 300x400 mm úgynevezett „kitekintő üveg” illetve a nagyobb 400x600 mm „félig üvegezett” kivitel. Itt javasolt mindenképpen a kisebb méretet választani, hiszen általánosságban elmondható,hogy egy  tűzgátló ajtó esetében a funkcionalitás az elődleges nem pedig a fényáteresztősége. A nagyobb méret esetén azzal is érdemes kalkulálnunk, hogy nagyságrendileg a kétszeresébe kerül, mint a kitekintő üvegezés. Ezen ajtóknál  érdemes még megjegyezni, hogy semelyik méret nem raktári. Minden esetben egy közel 8 hetes szállítási határidővel érdemes számolnunk. Természetesen mind az EI60 mind EI120 perces kivitel rendelkezik a szükséges ÉMI engedélyekkel.

Tovább

Elektromos zár - tűzgátló ajtó

Először is tegyük tisztába a fogalmakat. Az amire mindenki gondol ilyen esetekben az az elektromos ellenoldal és nem az elektromos zár. A zár ami az ajtólapban van, de az esetek 99,9%-ban nem erre van szükség. Az elektromos ellenoldal a tokban helyezkedik el. A raktári tűzgátló ajtók tokja minden esetben L/R kialakítású, szinte minden márka esetében. A forgathatóság hozománya, hogy az ajtók 1 záródási ponttal rendelkeznek. Nincs a hagyományos zártestekben látható 2 külön helyen mozgó pont, melyek a  kilinccsel mozgatható "nyelv" és egy a kulccsal mozgatható "zár nyelv". Fentiek  miatt a hagyományos értelembe vett elektromos zárakat a raktári termékekbe még utólag sem tudjuk "belevágni". Természetesen van lehetőség egyedi tűzgátló ajtó rendelésére, mely fix nyitásirányú, így ellátható "elektromos zárral". A legtöbb esetben nincs lehetőség/idő az egyedi gyártásra. Ilyen esetekben javasoljuk, hogy gondolkodjanak el a síktapadó mágnesek elhelyezéséről az ajtólapon, mely általában megoldást kínál az ilyen jellegű beléptető és egyéb problémákra.

Tovább

A tervezői fantázia szemben az árakkal és a határidőkkel

Rengeteg árajánlatkérés és konszignáció érkezik hozzánk naponta. Igen nagy a rálátásunk a konszignációs lapok általi tervezői elképzelések és a valóban megrendelésre kerülő tűzgátló ajtók közötti különbségekre. Sok esetben észrevehető, hogy sajnálatosan a tervezők fantáziája és a projektek anyagi keretei nincsenek összhangban. Számtalan ajánlatkérésnél találkozunk olyan kiírásokkal, mint az üveges tűzgátló ajtó a hulladéktárolón vagy az egyedi RAL szín egy alagsori raktárhelyiségen, de sorolhatnám a végtelenségig, mint a fakazettás tűzgátló ajtó, hőszigetelő üveges tűzgátló ajtó, rejtett pántos tűzgátló ajtó és talán sosem lenne vége a felsorolásnak. Rutinos partnereink ilyen esetekben már azonnal kérik is az alternatív „megvalósuló” kivitelek árait. Mindenki munkáját megkönnyíti és nem utolsó sorban meggyorsítja, ha átnézzük a konszignációt és eleve megkeressük vele a tervezőt, ajánlatkérőt. Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy a valóságban az utolsó percben áll össze a projekt és a végén erősen meg fogják nyirbálni a költségvetést. Nem lesz egyedi színű a kazánház ajtaja és hulladéktárolón sem lesz üveges a tűzgátló ajtó. Az esetek túlnyomó részében ugyanez mondható el az egyedi méretekkel kapcsolatban is. Igyekezzünk időben tájékozódni a raktári és/vagy szabvány méretekről. Nem minden esetben indokoltak az egyedi méretek illetve nem összeegyeztethető azok gyártási határideje a projekt elvárt befejezési határidejével. Felesleges köröket futunk minden olyan esetben, ahol a szabvány méretektől 5-10 cm-ekkel tér el a konszignáció vagy nincs gyakorlati haszna, hogy 2000mm magas a kétszárnyú tűzgátló ajtó. Legtöbb ilyen esetben egy telefon a tervezőnek és kiderül, hogy azért 2000mm a megadott méret, mert úgy gondolta olcsóbb, mint a 2100mm. Ilyenkor percek alatt megspóroltuk az egyedi ajtó készítésének határidejét, felárát és a beépítés előtt 2 nappal el tudják vinni a szabvány 2100x2000mm-es raktári tűzgátló ajtót tőlünk.

Tovább

RAL színkód rendszer
RAL 9010 standard tűzgátló ajtó szín
RAL egyedi tűzgátló ajtó színek
Egyedi tűzgátló ajtó