Az acéltokos ajtók akadálymentességéről

Hírek - projektajtó

Az acéltokos ajtók akadálymentességéről - Hír

Az akadálymentesítés célja, hogy megkönnyítse a tartósan vagy ideiglenesen fogyatékkal élők számára a mindennapi életet, és lehetővé tegye számukra a teljes értékű részvételt a társadalomban. Ahhoz, hogy az akadálymentesítés valósággá váljon, számos területen kell még változtatásokat végrehajtani. Mi ajtósok, kifejezetten sokat tehetünk az életük zökkenőmentessé tételében.

Akadálymentesség ne korlátozódjon a fizikai térre

A köz és lakóépületek akadálymentesítése fontos lépés a fogyatékkal élők számára. Rámpák, liftek vagy akár automata ajtónyitó/ajtócsukó rendszerek biztosíthatják a könnyebb, akadálymentes közlekedést az épületekbe. Az akadálymentesítésnek azonban nem csak az épületekre beltereire kell korlátozódnia. A közutak, az épületekig elvezető utak, szabadidő parkok, közlekedési eszközök ugyanúgy akadálymentesnek kellene, legyenek számukra.

Jelzőrendszer a gyalogátkelőhelyeken, egyenletes járdafelület vagy akár speciális ülések a tömegközlekedési eszközökben mind hozzájárulhatnak a fogyatékkal élhetőbb és biztonságosabb közlekedéséhez.

Az akadálymentesítés nem csak a környezetünkre, magára a fizikai térre kell korlátozódjon, hanem az információkhoz, szociális szolgáltatásokhoz is hozzáférést kell biztosítania a fogyatékkal élők számára. Például szükség lehet vakbarát vagy hallóbarát táblákra, digitális eszközökre, alternatív kommunikációs módszerekrevagy akár a honlapok és dokumentumok hozzáférhetőségének biztosítására.

Az akadálymentesítésben mindenki részt vehet és segíthet. Tudatosítani kell tenni a társadalom minden rétegében, hogy felhívjuk a figyelmet a fogyatékkal élők körében lévő lehetséges akadályokra és igényeikre. Különféle állami szervezetek, önkéntesek és közintézmények tehetnek lépéseket az akadálymentesítés érdekében. Mindannyiunk felelőssége, hogy segítséget nyújtsunk és befogadjuk, segítsük a fogyatékkal élő embertársainkat a közösségünkben.

Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élőknek jelent könnyebbséget és előnyöket a mindennapi életben, hanem az egész társadalomnak. Az akadálymentes környezetben mindenki szabadon és egyenlő esélyekkel tud részt venni a társadalmi életben.

Mindenkinek ott kell elkezdenie a segítségnyújtást, ahol a legtöbbet tud megtenni a saját eszközeivel és lehetőségeivel. Ajtósok lévén a fizikai környezetünkben tudunk a legtöbbet tenni a mechanikai akadályok sikeres leküzdésében. Segítségképpen összeszedtük a legfontosabb szabályokat, hogy teljes áttekintést kapjon.

.

Azonnali javaslat: ne építsünk küszöböket


Tervezéskor (ha lehetséges) vegyük figyelembe, hogy ne kerüljön küszöb felszerelésére. Ezzel nem csak időt és takaríthatunk meg, de az épület használati értékét is jelentősen növeljük.

Az akadálymentes ajtók aranyszabálya:

Az akadálymentesített Domoferm tűzgátló ajtóknak jól láthatónak, jól felismerhetőnek, könnyen nyithatónak és zárhatónak kell lenniük, valamint kellően nagy szabad átjárhatóságot kell biztosítaniuk. Törekedjünk arra, hogy legalább 80 cm szabad átjárhatósággal számoljunk. (A szabályozás országonként eltérő lehet)

Küszöbök – leküzdhetetlenek

A beépített küszöbökkel az a probléma, hogy gyakran nagyon könnyen figyelmen kívül hagyhatók, és sajnos gyakran komoly akadályokká válhatnak a mozgássérültek számára. Szinte mindenki ismeri a babakocsi, kerékpár, kerekesszék átemelésének, felemelésének problémáját. De ennek nem kell így lennie!

 

 Ha szükség van a küszöbre: automata küszöb a megoldás

  • A tervezés során lehetőség szerint kerülni kell a fix küszöböket. Amennyiben van lehetőség rá, szereltessük fel a Domoferm ajtót automata küszöbökkel.
  • Amennyiben a padlószint a kivitelezés során a két tér között eltér és mindenképpen egy nagyobb burkolatváltóra vagy küszöbre lenne szükségünk, úgy tartsuk szem előtt, hogy a küszöb magassági mérete nem lehet nagyobb, mint 2 cm beltéri acéltokos ajtóknál, és legfeljebb 3 cm a kültéri bejárati ajtóknál. 

 

Tűz? Védelem! 

Legfontosabb: Ha tűz keletkezik, gondoskodni kell a Domoferm tűzgátló ajtók önműködő bezárásáról, hogy a tűz ne terjedhessen tovább, ezért a tűz és füstgátló ajtókhoz általában szükség van ajtócsukóra. Ezek nyitása/zárása azonban nagyon nehézkes lehet gyermekek, idősek vagy fizikailag korlátozott vagy kerekesszékes emberek számára.

Így van a biztonságban:

  • Az acéltokos ajtókat semmilyen körülmények között nem szabad faékkel nyitva tartani
  • Az ajtócsukót vagy az önzáró rugós pántokat nem szabad kitámasztani vagy működésképtelenné tenni.
  • Ajtók automatikával történő felszerelése (Figyelem: az automatika tűz esetén is működjön, tápfeszültségre és tűzjelző panelre + tűzérzékelőre kell csatlakoztatni)
  • A DIN SPEC 1104 szerinti „akadálymentes ajtócsukók” használata meredeken csökkenő nyitási nyomatékkal. Ezeket az ÖNORM B 1600 – Akadálymentes építési/tervezési elvek új, jelenlegi változatában rögzítették.
  • A nyitvatartó rendszer (FSA) vagy ajtónyitó rendszer (TFA) egy olyan eszköz, amely a tűzgátló akadályokat (pl. tűzgátló ajtók, füstajtók, acéltokos ajtókat stb.) tartja nyitva. A nyitvatartó rendszer biztosítja, hogy a tűzvédelmi korlátok vagy füstkorlátok nyitva maradnak, de tűz esetén vagy füstkeletkezés esetén biztonságosan záródnak.

 

  • Projektajto tipp! Ellentétben a hidraulikus ajtócsukóval (amely minden nyitás után bezárja az ajtóelemet), a szabadonfutó ajtócsukó csak tűz/füst esetén válik aktívvá, majd bezárja az ajtóelemet az esemény bekövetkezésekor. Normál működés közben azonban nem észrevehető. A szabadon nyíló ajtócsukók ezért alkalmasak például olyan tűzvédelmi vagy Domoferm füstgátló ajtókhoz, amelyekhez mozgássérültek is hozzáférhetnek, például egészségügyi intézményekben, idősek otthonában, de más középületekben is. A hagyományos ajtócsukó alternatívájaként, növelik a kényelmet minden felhasználó számára.

Hová tegye a kilincset? 

Figyeltél már a toló fogantyúk vagy kilincsek ergonomikus formájára? A forgógombok és a kagylófogantyúk itt szinte teljesen kihagyhatatlanok! Az íves és U-alakú kilincsek a preferált ajtókilincsek az akadálymentes konstrukcióban, mert használatuk közben nem tud beleakadni az ingujj, kabátujj a kilincsbe

Az ajtóknak képesnek kell lennie:

  • Egy standard gipszkartontokos acélajtó nyitásához szükséges maximális erő nem haladhatja meg a 25 N-t hidraulikus ajtócsukó és pánikfunkció nélküli ajtóknál az ÖNORM B 1600 szerint.
  • A nyitási idő jelentősen csökkenthető hosszabb ajtókilincsek használatával

A tervezés során ezeket a szabványokat kell figyelembe vennie (Ausztria):

  • ÖNORM B1600: Akadálymentes építés – tervezési elvek
  • ÖNORM B 1601: Speciális épületek mozgássérültek és idősek számára - tervezési elvek
  • ÖNORM B 1602: Akadálymentes iskolák és képzési központok, valamint minden kapcsolódó létesítmény
  • ÖNORM B 1603: Akadálymentes turisztikai létesítmények – tervezési alapelvek

Összes hír