Domoferm acéltok kőműves falhoz és annak padlóbenyúalása

Hírek - projektajtó

Domoferm acéltok kőműves falhoz és annak padlóbenyúalása - Hír

Mind többet találkozunk azzal , hogy megrendelőink akkor fordulnak hozzánk a fémtok megvásárlásának igényével ,amikor már szinte csak az ajtó hiányzik a projekten, vagy esetlegesen a már elkészített gipszkarton falazatokba szeretnék utólag megvalósítani az acéltokos ajtó igényüket.

Természetesen a fenti esetekben nincs akadálya nem raktári, drága, többrészes tokok kiváltásának. Erre az utólagos beépítésre a domoferm kőműves tok a legalkalmasabb, melynek szélességét a fal vastagsága határozza meg. Nagyon széles falak esetében az acél saroktokot választják gazdasági okokból. Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról a tényről, hogy ezek a tokok padlóbenyúlással rendelkeznek. Mit is jelent a padlóbenyúlás? Standard esetekben az acéltok a falazatokkal egy időben kerül beépítésre, mikor még nincs meg a végleges betonszint. A tok 30 mm-el hosszabb a "0" szinthez képest, hogy az aljzat készítésekor belemerül a betonba, ezzel is stabilizálva a tokot. Utólagos beépítés esetén természetesen erre már nincs lehetőség, de ettől függetlenül még a tok rendelkezik a padlóbenyúlással.

A "0" szint a tokszáron egy vízszintes vonallal van jelezve, így pontosan tudjuk, hogy az ajtólap ehhez van igazítva. A vonal jelölésének figyelembevételével vágjuk le a jelen helyzetben felesleges túlnyúlást a tokról és így építsük be a falnyílásba.

Ellenkező esetben az ajtólap felrakása után egy óriási hézag fog az alatt éktelenkedni, mellyel utólag nem sok mindent tudunk kezdeni a küszöb elhelyezésén kívül, mely sok esetben nem megoldható, ezért mindenképpen legyünk előrelátóak a padlóbenyúlás tekintetében.

A fémtokos ajtókat általában olyan helyekre tervezik be ahol a felhasználási igények intézményiek. Az utólagos elhelyezés esetén körültekintően kell eljárnunk azok rögzítése esetén, hisz ha nem az előírásoknak megfelelően falazáskor építjük be, akkor a rögzítést nagyon komolyan kell megoldanunk.

A legáltalánosabb, hogy PUR hab használatával épülnek be a tokszerkezetek. Ebben az esetben ne általános habot használjunk, melynek nagy az utótágulása (műanyag ablakosok ilyet használnak) hanem az ennél jóval tömörebb 2 komponensű PUR habokat. Azon felül, hogy a kikötésük jóval gyorsabb a hagyományos habokénál, szerkezetük is rendkívül sűrű, így a keskenyebb domoferm saroktok is beépíthető vele. Ne felejtsük el, hogy minden esetben, még a fémtok esetében is a habozáskor támasszuk ki a tokokat, hogy ne deformálja a tokszerkezetet.

Javasoljuk, hogy PUR habos beépítés esetén is, különösen a domoferm saroktok esetében, még utólagos beépítés esetén is használjuk a két irányba kihajtható falazófüleket is és azokat fészekvéséssel a vakolatba süllyesszük be és dübelezzük meg.

 

Szerző: projektajto

Összes hír