Észrevételek a Split tűzgátló ajtó beépítéséhez

Hírek - projektajtó

Észrevételek a Split tűzgátló ajtó beépítéséhez - Hír

Split tűzgátló ajtó beépítési tanácsok

 

A helyszíni beépítést végző kollégáktól gyakran kapunk kérdéseket a raktári tűzgátló ajtó beépítésével kapcsolatban.

Általában a kérdések három témakörre koncentrálódnak, a rugós pánt felhúzása, a BB/PZ átalakítók használata valamint az ajtótokban megtalálható „fekete műanyagok”.

 

Itt a beépítésről és a fekete távtartókkal kapcsolatban írnék néhány hasznos tanácsot.

 

Először is fontos, hogy ezek a fekete műanyag elemek a tűzgátló ajtó belső távtartó/hézagoló elemei. Semmi esetre ne szedjük ki azokat beépítés előtt az acéltokból. Ezen dolgokra érdemes felhívni a telepítő kollégák figyelmét, mert általában ez az első dolog ami eltávolításra kerül a beépítéskor és később nagyon fogjuk hiányolni azokat. 

 

A tűzgátló ajtó beépítése kényes feladat, mert az ajtólap igen nehéz, így a beállítása is problémás lehet.

A beépítés alkalmával soha ne vegyük le a tokról az ajtólapot, még akkor sem ha elsőre ez tűnik kézenfekvő megoldásnak. Kezeljük a tokot és lapot egy elemként. Első lépésként döntsük el, hogy milyen nyitásirányú legyen az ajtó a beépítés után.

 

A meghatározáshoz álljunk az ajtóval szemben úgy, hogy az ajtó felénk nyíljon, amennyiben a látható pánt jobb oldalon található, úgy a termék jobbos nyitásirányú.

Helyezzük a szerkezetet a falnyílásba nyílásba, majd óvatosan keményfa ékekkel ideiglenesen állítsuk be a függőleges és vízszintes pozíciókat, majd nyissuk ki az ajtólapot 90 fokban és ékeljünk alá, így a tokról levesszük a terhelést.

 

Beépítési típusnak megfelelően dűbelezzük be a pántoldali tokszárakat a falazatba az előre elkészített furatokon keresztül vagy használjuk esetleg a kihajtható falazó karmokat habarcsos beépítés esetén. (A tűzgátló ajtók esetében ne feledkezzünk meg róla, hogy minősített szerkezetek, így a felhasznált anyagoknak pl,: PURHAB is rendelkeznie kell bevizsgálással).

 

A beépítés jelen fázisában tudjuk a fal egyenetlenségeiből adódó esztétikai hiányosságokat is helyrehozni. Nézzük meg, hogy a lap mindenhol egyenletesen ráfekszik-e a tokszerkezetre. Amennyiben eltérést tapasztalunk, húzzuk hozzá a tokszerkezetet és csak ezután dűbelezzük be a záródási oldali tokszárakat. Ellenőrizzük az ajtólap becsukásával, hogy esetleg nem tértünk-e el a függőleges pozíciótól, majd az ismételt kiékelés után rögzítsük a tokszárakat véglegesen.

 

A fekete hézagolókat továbbra is hagyjuk az ajtóban. A rögzítés után zárjuk be az ajtót és ellenőrizzük ismételten a megfelelő záródást és az esztétikai megfelelőséget. A tok melletti hézagot bezárt ajtólap mellett az általunk használt tűzvédelmi habarccsal vagy tűzgátló PUR - habbal rögzítsük.

 

Nem kell aggódnunk a tok deformációja miatt, a fekete hézagolók a teljes megkötésig garantálni fogják a tok és a lap közötti optimális működési hézag meglétét. A teljes megszilárdulás után óvatosan nyissuk ki a tűzgátló ajtó lapját és távolítsuk el az összes fekete műanyag elemet a tokból, most már valóban nincs rájuk szükség. A termék végleges beépítése után a látható szerelési hézagot a beépítési utasításnak megfelelően takarni szükséges.

 

Az általunk forgalmazott tűzgátló ajtó ára nem tartalmazza a beépítéshez szükséges segédanyagokat.

 

szerző: projektajto

Összes hír