Mit jelent valójában az EI2 30-C5-Sm?

Hírek - projektajtó

 Mit jelent valójában az EI2 30-C5-Sm? - Hír

Sm, REI, DIN, Önorm... - A hétköznapi életben újra és újra látjuk, használjuk az efféle rövidítéseket, de legtöbbször bele sem gondolunk, hogy pontosan mit is jelent maga a  rövidítés csak ismertjük és használjuk. Milyen rövidítések igazán fontosak számunkra tűzvédelmi szempontból ?

 Alább szemezgetünk a számunkra fontos rövidítések erdejében, amelyet részletesebben megvizsgáltunk az Ön számára.

Gyakran találkozhatunk a konszignációkba az EI 2 30-C5-Sm besorolással, különösen ha tűzgátló ajtókról van szó. Körüljárjuk, hogy ez pontosan mit is jelent a felhasználó számára!

Az „E” ebben a formában az „Etanchèitè” szóból származik , és a térbeli lezárást, elhatárolást jelenti. Ez azt jelzi, hogy egy térelválasztó funkcióval rendelkező tűzgátló ajtó képes ellenállni a veszélyeztetett oldalról érkező tűznek és hőjének. Megakadályozzák a tűz átterjedését az azzal védett oldalra a tervekben előre meghatározott időtartamig.

Az „I” (I 1 , I 2 ) a „Integrity” szóból származik , és az ajtó azon tulajdonságát  írja le, hogy milyen mértékben korlátozza a tűz- és hőátadást a védendő területre úgy, hogy az ne veszélyeztesse az emberéletet vagy akadályozza a tárgyak meggyulladását .

 A 140°C-os átlagos hőmérsékletemelkedést és a 180°C-os maximális hőmérsékletemelkedést nem szabad semmilyen esetben túllépni. 

Az I 1 különbözik az I 2 -től a felületi hőmérsékletérzékelők pozicionálásában a tesztek során. A tűzálló ajtók vagy tűzálló kapuk esetében a szokásos követelmény az I 2 .

A hőmérséklet emelkedésének maximalizálása azért fontos, mert egy nem várt tűzeset kapcsán a menekülő emberek szabad kézzel is érinthetik a tűzgátló ajtót abban az esetben mikor annak másik oldalán aktív tűz van jelen és ilyenkor sem szenvedhetnek semmilyen égési sérülést érintésekor.

A „30” szám a tűzgátló ajtók és kapuk besorolási idejét hivatott jelölni. Az osztályozási időket percben kell megadni a fenti jellemzők mindegyikénél, Európa országaiban a 30, 60, 90 és 120 osztályozási idők a legelterjedtebbek. Az ausztriai Domoferm termékek esetében általában a 30 és a 90 perc a használatos, míg az olasz Dierre gyár termékeinél (Split és Idra) inkább a 60 és a 120 perc a legjellemzőbb. Természetesen a magasabb tűréssel rendelkező ajtók minden további nélkül beépíthetőek minden olyan helyre ahol az elvárás kevesebb.

„C” az ajtó önzáró tulajdonságát írja le, és a „Closing” szóból származik.

 A C0-C5 osztályok határozzák meg az alkatrész önzáró ciklusait (minden tűzgátló ajtónak önzáró funkcióval kell rendelkezni). A C5 osztályú besorolás például nagyon gyakori használatot jelent, ilyenek a bevásárlóközpontok, üzemek tűzgátló lezárásai

A C3 osztály mérsékelt számú nyitási/zárási ciklust jelent, főként olyan felhasználók által, akik körültekintő kezelik a nyílászárókat.

A C2 osztály a legszélesebb körben használt meghatározás, olyan helyekre ahol mérsékelt a forgalom.

C5 tűzgátló ajtó  … ≥200 000 ciklus

C4  tűzgátló ajtó … ≥100 000 ciklus

C3 tűzgátló ajtó … ≥50 000 ciklus

C2 tűzgátló ajtó … ≥10 000 ciklus

C1 tűzgátló ajtó … ≥500 ciklus

C0 ajtó … 1-499 ciklus

 A vizsgált ajtót a besorolástól függően a teszt során a minősítő intézet nyitja és zárja egy pontosan leírt vizsgálati eljárás alapján. A C5 besorolási tesztben legalább 200 000 alkalommal nyitják és zárják a terméket

Az önzáró tulajdonságot általában minden körülmények között fenn kell tartani, beleértve az áramellátás megszűnését is.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az ajtók önmagukban nem tudják a fenti kritériumokat teljesíteni. A rugós pánt ugyan biztosítja a tűzgátló ajtó önzárását, de egy C5-ös besoroláshoz minden esetben el kell azt látnunk egy megfelelő ajtóbehúzóval.

Az „ S ” a „smoke” szóból származik , és nem jelent mást, mint a füst áteresztőképességének korlátozását a védendő területtől. 

Az „a” alsó index a „környezeti ” szóból származik , amely a környezeti hőmérsékletnek felel meg. Az S 200  vagy S m jelzi a füsttömörséget környezeti hőmérsékleten, valamint 200°C hőmérsékleten, a vizsgálandó tűz- vagy füstvédelmi elemek külső és belső oldalán.

A tűzgátló ajtók alapkivitelben nem rendelkeznek füstgátló tulajdonsággal. Amennyiben Önnek kifejezetten füstgátló ajtóra van szüksége (pl.: füstmentes lépcsőház) úgy minden esetben lépjen velünk kapcsolatba és kérjen segítséget munkatársainktól. A füstgátló ajtóknál legtöbbször IDRA ajtót ajánlunk, mely nem raktárkészleti termék, így mindenképpen gyártási határidővel kell számolnunk.

Összes hír