Tűzgátló ajtók típusok, sorolhatóságuk, felülvilágítók

Hírek - projektajtó

Tűzgátló ajtók típusok, sorolhatóságuk, felülvilágítók - Hír

A tűzgátló ajtók piacán 2 főbb irányvonalat tudunk megkülönböztetni a szerkezetük alapján.

Léteznek a profilokból gyártók, mint pl: Jansen, amelyek többnyire acél zártszelvény szerkezetekből készítenek tűzgátló nyílászárókat. Ezen tűzgátló ajtók többnyire nagy teherbírású hegesztett acélszerkezetek, melyek alkalmasak nagy felületű üvegszerkezetek hordozására. Szükség is van a merevségre, hisz egy teljes egészében üvegezett tűzgátló ajtó meghaladhatja a 200 kg-ot.

A másik nagy csoport ,az úgynevezett szendvics szerkezeteket gyártók (Dierre, Domoferm is nagyrészt ezen szerkezeteket gyártja). Az előbbieket általában plázákban, irodaházakban használják a nagyobb közönségforgalommal bíró részeken, ahol esztétikusabb, vékony szerkezetekre van igény, nagyobb méretű üvegfelületek mellett. Az acél profiloknak köszönhetően az ilyen szerkezetek többféle módon is összekapcsolhatóak. Építhetőek belőle komplett tűzgátló falszakaszok, oldal és felülvilágítókkal.

A szerkezeti profilok között találhatóak egymáshoz sorolható zártszelvények, melyek önmagukban is teherviselőek. A rendszerhez tartoznak eleve ilyenre gyártott sarokfordító és soroló elemek is, így a kialakításuknak szinte csak a képzelet és a bekerülési áruk szab határt.

Áraik magasan pozicionáltak. A vékony kecses szerkezeteknek a mai acélalapanyag árak mellet igen magas a bekerülési költségük. A legyártási díjuk az egyediségük miatt is rengeteg munkaórába kerül, amit még tovább növel a gyártás speciális gépköltsége is.

A termék árában jelentős tétel a kitöltő üvegszerkezet.

Önmagában az ilyen nagy méretű üvegek is kifejezetten drágák, nem beszélve arról, hogy ezen szerkezetekbe kizárólag minősített tűzálló üveg építhető be. Az árkategória kalkuláláshoz számoljunk úgy, hogy egy 2000 mm x 2100 mm méretű, teli üveges tűzgáttó ajtó ára meghaladja a 3000 EUR költséget.

Mindezekkel szemben a szendvicsszerkezeteknek teljesen más a kialakításuk és a felhasználási helyeik. Ezen termékek általában a kiszolgálóhelyiségekre és kevésbé látványos helyekre kerülnek beépítésre. Tipikus helyek a folyosók szakaszlezárásai, kazánházak, raktárak, továbbá szeméttárolók és szerverhelyiségek. Olcsóbb, egyszerűbb kivitelek és többnyire üvegezés nélküliek. Kedvezőbb bekerülési költségük mellett óriási előnyük, hogy szabvány méretekben nagy mennyiségben raktározható. Az ipar számár tökéletesen megfelelnek a szabvány méretek egyszerű tele kivitelben, hisz az ilyen tűzgátló szerkezethez jellemzően nem társulnak egyéb kívánalmak, mint a műszaki megfelelőség és a tartósság. A Dierre Split tűzgátló ajtó pedig tökéletesen megfelel a fenti követelményeknek. A raktári méretek között megtalálhatóak egy és kétszárnyú kivitelek is az általános tervezői méretekben. A tok kiképzésük standard acél saroktok, ennél fogva a nevéből adódóan nem építhetőek be két fal közé, hisz mindenképpen falvégekre kell kerülnie. Sajátossága még a fenti kiviteleknek, hogy a tokformából adódóan nem sorolható szerkezetek és a raktári kivitelekhez felülvilágító elem sem társítható. Szerkezeti kialakításukat tekintve egy nagy testsűrűségű kőzetgyapot test amelyet egy „lemez tálca” vesz körül. A belső kiegészítő merevítések hiánya miatt üvegezhetőségük korlátozott. A szerkezetbe kizárólag kisebb méretű úgynevezett kitekintő méretű tűzgátló üveg helyezhető. A Dierre minősítései szerint a maximális üvegezés mérete 400x600 mm. A szerkezeten belül nem helyezhető el 2 db üvegmező. A Split tűzgátló ajtó áraminden esetben komplett termékre vonatkozik, azok tartalmaznak minden olyan kiegészítőt mellyel a termék biztosítani tudja a meghatározott tűzgátlási követelményeket.

Összes hír